INFORMAŢII ALERGENI
ACARIENII
În compoziţia prafului de casă intră acarieni, scuame umane şi animaliere, fibre din covoare şi textile, resturi de insecte, microfungi, polenuri, micelii din exterior, particule de nisip şi pulberi inerte. Sursa cea mai importantă de alergeni o reprezintă acarienii domestici. Aceştia sunt insecte microscopice. Există peste 50000 de varietăţi de acarieni pe plan mondial. Dintre acarienii domestici cei mai importanţi sunt speciile Dermatophagoides pteronyssinus şi Dermatophagoides farinae. Ciclul de viaţă al acarienilor este scurt, dar aceştia se înmulţesc foarte rapid într-un mediu cald (250C) şi umed (peste 50% umiditate relativă). Acarienii se hrănesc cu scuame produse de pielea noastră, resturi din firele de păr, unghii şi fire de păr din blana animalelor, iar particulele microscopice produse de metabolismul lor (secreţii, reziduri etc.) sunt răspunzătoare de apariţia manifestărilor alergice.
ARBORII
Multe dintre speciile de arbori care îşi pierd frunzele sunt producătoare de polen. Perioada de polenizare caracteristică este primăvara timpurie, pentru unele specii chiar la sfârşitul iernii, luna februarie. Durata de polenizare este scurtă de câteva zile până la două săptămâni, dar cantitatea de polen eliberată este mare.
MUCEGAIURI
Mucegaiurile se dezvoltă în condiţii de umiditate ridicată şi temperatură ambiantă de peste 100C şi sporulează în perioadele însorite şi cu vânt, sporii fiind aeropurtaţi la distanţe mari de sursă. În zonele calde şi umede sporulaţia se produce pe toată durata anului. În zona temperată , sporulaţia este mai intensă la sfârşitul verii. Expunerea la mucegaiuri se face fie în interior (locuinţele umede şi aerisite deficitar, ventilate insuficient), fie în exterior prin contact repetat cu sporii aeropurtaţi.
GRAMINEE
Gramineele de cultură şi sălbatice au o largă răspândire geografică. Perioada de polenizare la graminee în ţara noastră este mai, iunie, iulie. Există două mari familii de graminee: graminee furajere (ex. timoftica, iarbă de gazon, golomăţ, firuţă) şi graminee cerealiere (grâu, orz, ovăz, porumb).
IERBURI
Ierburile buruieni constituie o sursă majoră de alergeni, fiind factori importanţi în sensibilizare. Vârful perioadei de polenizare (care se desfăşoară tot anul) este august-septembrie.
Bibliografie:
Radu J.R. –Imunoterapia specific cu vaccinuri alergenice, Editura Medicală Amaltea, Bucureşti, 1998